Wanneer men voor het eerst het woord Glucosamine hoort, gaat er waarschijnlijk bij weinig mensen een belletje rinkelen. Dat is helemaal niet vreemd aangezien Glucosamine bij de massa een onbekend ‘’product’’ is.
Het is een lichaamseigen stof die in voeding weinig is te vinden. Wel kan het ingenomen worden in de vorm van een voedingssupplement. Het wordt gewonnen uit de schaal van schaaldieren, vooral van garnalen en krabben.
Glucosamine kan in verschillende vormen worden ingenomen, er zijn tabletten en capsules. de capsules hebben een aantal voordelen te opzichte van tabletten. Bij het innemen worden capsules sneller opgenomen dan tabletten. Capsules kunnen makkelijk worden geopend waardoor ze in water of een vruchtendrank kunnen worden opgelost. Daarnaast is het ook mogelijk om de inhoud van de capsules door yoghurt te mengen.

Het gebruik van Glucosamine

In de jaren 70 verwierf het product bekendheid doordat het werd gebruikt voor de behandeling van dieren. In de jaren 90 is men begonnen het product te gebruiken als middel tegen artrose bij mensen. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen wordt aangetast. Glucosamine innemen in de vorm van capsules kan succesvol zijn, bij ongeveer 2 op de 3 mensen heeft het innemen van de capsules positief effect.

Hoe te gebruiken?

De meest effectieve manier om Glucosamine te gebruiken is in een dagelijkse dosering van 1500 mg in de vorm van Glucosaminesulfaat. De capsule kan zoals eerder aangegeven in water of een andere drank worden opgelost. Maar ook gewoon direct worden ingenomen. De werking van het product kan even op zich laten wachten, resultaten kunnen worden gemerkt na een aantal weken tot maanden. Dit verschilt per persoon. Het gebruik van Glucosamine kan voor een langere tijd achter elkaar door. Bij jarenlang gebruik van het product zijn er geen noemenswaardige bijwerkingen opgetreden.

Geneesmiddel?

Is Glucosamine een geneesmiddel, dat is een vraag die lastig is te beantwoorden. In verschillende landen wordt het wel zo gezien. In andere landen zoals Nederland wordt het gezien als een voedingssupplement.
Het voedingssupplement wordt vaak gebruikt in combinatie met andere voedingssupplementen. De meest bekende voorbeelden van andere supplementen zijn chondroïtine en MSM. De supplementen zijn van goede kwaliteit. Dit komt doordat de producten uitvoerig worden getest en daarmee voldoen aan de strenge GMP- en HACCP-eisen.
Voor veel mensen werkt het gebruik van Glucosamine. Het kan voor mensen met last van artrose de pijn en het slijten van het kraakbeen remmen. Wanneer u het product wil gaan gebruiken en u gebruikt medicijnen is het verstandig om dit te bespreken met uw huisarts.